Kan plakfolie op elke oppervlakte geplakt worden?

geplaatst in: Interieur | 0

Wil je graag plakfolie gebruiken om bijvoorbeeld een kast of bureau te pimpen? Dan is het belangrijk om te kijken naar het type ondergrond waar je het op gaat plakken. Het is namelijk niet mogelijk om op elke ondergrond plakfolie aan te brengen. Onbewerkt hout en MDF platen bijvoorbeeld zijn niet mogelijk. Er is hier geen mogelijkheid voor de lijm om te blijven plakken. Daarom wordt bij dit type ondergrond aangeraden eerst een primer of laagje grondverf aan te brengen. Zo creëer je een laag waar de lijm aan kan hechten. Dit is ook het geval met een stucwerk muur, deze dient voorbereid te worden met een primer. Aan stucwerk zit namelijk geen mogelijkheid voor de lijm om te hechten. Zorg ook dat eventuele beschadigingen aan hout opgevuld worden. Er kan anders lucht ontstaan onder het folie wat ervoor zorgt dat het folie niet strak aangebracht wordt.

Hoe breng je plakfolie aan?

Het aanbrengen van plakfolie is gelukkig een gemakkelijk klus waardoor iedereen het kan. Wel zijn er wat spullen nodig om het aanbrengen te laten slagen. De volgende spullen zijn onmisbaar: rolmaat, rakel vilt, Stanleymesje, plantenspuit en plakfolie. Onderstaande stappen zorgen ervoor dat je kunt genieten van een mooi eindresultaat:

  1. Begin met het opmeten van het oppervlak en snijd het nodige folie af. Snij wel iets meer af zodat je zeker weten genoeg hebt.
  2. Het is belangrijk dat het oppervlak helemaal schoon en vetvrij is voor het aanbrengen. Vuil en vet kan het blijven kleven namelijk onmogelijk maken. Maak het oppervlak goed schoon met een sopje van warm water en een druppel afwasmiddel.
  3. Het aanbrengen op een natte ondergrond maakt het verloop gemakkelijker. Het folie plakt namelijk niet direct vast. Spray het oppervlak goed nat met een plantenspuit.
  4. Op elk folie zit een beschermlaag op de lijmlaag, deze voorkomt dat het aan elkaar kleeft en dat er vuil op komt. Verwijder deze niet volledig maar per klein stukje.
  5. Dan is het nu tijd om het plakfolie aan te brengen! Begin met plakken in een hoek zodat je en duidelijke lijn hebt welke je kunt aanhouden.
  6. Als het folie naar wens zit is het tijd om het water te verwijderen. Wrijf met een rakel vilt van het midden naar de zijkanten toe. Zo komt al het water onder het plakfolie vandaan. Zorg wel voor een paar handdoeken eronder, deze kunnen het water opvangen.
  7. Heb je aan het begin extra afgesneden? Dan kan dit nu weggesneden worden en dan ben je klaar met plakken. Nu kun je genieten van je compleet nieuwe look kast of bureau!

Heb je nog geen plakfolie of interieurfolie kunnen scoren? Bij Plakfoliewebshop is er keuze uit een ruim assortiment. Ook hebben zij de tools die nodig zijn om het perfecte eindresultaat te bereiken.

Is plakfolie ook weer gemakkelijk te verwijderen?

Het fijne aan het gebruik van plakfolie is dat het ook weer te verwijderen is. Ga je bijvoorbeeld weer bezig met het herinrichten van je interieur? Dan is het wel zo fijn dat je het folie kan verwijderen en weer een nieuw folie kan opplakken. Houd er wel rekening mee dat hoe langer het folie vast zit, hoe vaster het gaat zitten. Dit komt omdat naarmate de tijd ook de lijmlaag steeds meer uithardt. Is dit het geval? Verwarm het folie dan iets met een föhn. Hierdoor wordt de lijmlaag weer wat weker waardoor je het folie kunt verwijderen. Wel kunnen er lijmresten achterblijven maar deze zijn gemakkelijk te verwijderen met stickeroplosser.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *