Om deze redenen is messing een fijn materiaal

Wat is messing?

Messing is een legering van koper en zink dat erg hard is. Normaliter is koper een vrij zacht materiaal, maar door de combinatie met zink wordt het erg sterk. Hierdoor worden de dichtheid, het smeltpunt en het geleidingsvermogen wel lager. Daarom wordt het voornamelijk gebruikt als siermateriaal voor bijvoorbeeld lampen, sieraden en deurbeslag. Om deze redenen is messing een fijn materiaal.

Messing is makkelijk bewerkbaar

Over het algemeen is koper al heel makkelijk bewerkbaar omdat het zo zacht is, maar het nadeel hiervan is dat er ook weinig kracht achter zit. Messing is een stuk sterker, maar evengoed heel makkelijk bewerkbaar. Bij verhitting kun je het in elke vorm krijgen die je maar wilt. Doordat het niet heel duur en gemakkelijk te bewerken is, is het een ideaal materiaal om dagelijkse gebruiksvoorwerpen van te maken.

Messing is goedkoop

Koper is niet goedkoop, maar door de lagere prijs van het zink is messing een heel betaalbaar materiaal. Messing heeft als eigenschap dat het een beetje op goud kan gaan lijken. Daarom wordt het veel gebruikt om metalen producten mee af te werken, zodat deze een duurdere uitstraling krijgen terwijl het vrijwel niets kost. Vaak worden deurgrepen en kranen afgewerkt met messing.

Messing is een goed afwerkingsmateriaal

Als de legering klopt gaat messing heel erg op goud lijken en hierdoor is het een erg populair afwerkingsmateriaal geworden. Bijvoorbeeld kranen, sieraden en messing deurknoppen worden hiermee afgewerkt. Als bijkomend voordeel is messing ook een erg schoon materiaal waar bacteriën maar moeilijk op kunnen blijven zitten. Zeker voor de handgrepen van deurgrepenwinkel is het dus ideaal. Er blijven namelijk erg veel bacteriën op deurgrepen zitten en het is dus fijn als je deze makkelijk schoon kunt maken.

Messing is een erg duurzaam materiaal

Als messing goed gemaakt en afgewerkt is, is het ook een heel duurzaam materiaal en kan het erg lang meegaan. Het roest namelijk niet makkelijk en bacteriën kunnen er ook niet makkelijk op blijven zitten. Hierdoor kun je het goed gebruiken voor voorwerpen als bestek en deurknoppen, omdat het dus zo hygiënisch is. Daarbij is het ook qua hergebruik erg duurzaam. Wel 90% van al het messing wordt gerecycled en hergebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *