Alles wat je moet weten over een verduisterend plisségordijn

geplaatst in: Interieur | 0

Een plisségordijn wordt ook wel een honingraatgordijn genoemd. Er zijn twee soorten, de termen worden door elkaar gebruikt. De uitvoering met een enkele laag heeft een ‘V’ vorm die als een harmonica in elkaar vouwt. Toch wordt er met plissegordijn meestal de dubbellaagse uitvoering bedoeld die vanaf de zijkant gezien op een honingraat lijkt. Twee lagen met ‘V’ vorm worden aan elkaar gestikt waardoor er lege kanalen ontstaan. Naast de decoratieve waarde hebben deze gordijnen ook een zekere isolatiewaarde vanwege de luchtkamers.

Waarom een verduisterend gordijn kiezen?

Er zijn gordijnen die licht doorlaten en gordijnen die al het licht tegenhouden. Vitrage is een voorbeeld van een lichtdoorlatend gordijn. Het licht wordt gebroken maar de ruimte wordt niet geheel verduisterd. Dit kan overdag heel prettig zijn maar in de avond is het gebrek aan privacy vaak een gemis. Bij een verduisterend plissegordijn zal er geen natuurlijk licht van buiten naar binnen schijnen maar ook niet van binnen naar buiten.

Verduisterend plissegordijn als zonwering

Als je graag een combinatie van raamdecoratie en zonwering wilt installeren dan kunnen verduisterende plisségordijnen een oplossing zijn. Houd er wel rekening mee dat de zon wordt tegengehouden maar de warmte niet, of niet in dezelfde mate. Het zonlicht straalt door het venster en weerkaatst op het verduisterende oppervlak van het materiaal. Bij zonwering aan de buitenzijde van het raam zal er minder warmte ontwikkeling in de ruimte zijn. Het kan wel heel prettig zijn om overdag het zonlicht buiten te sluiten. Bijvoorbeeld als je ongestoord televisie wilt kijken of als je uit wilt slapen terwijl de zon fel op je slaapkamerraam staat.

Meer privacy in de woning

Niemand hoeft te weten of je thuis bent of niet. Vaak zie je huizen met de gordijnen wagenwijd open na zonsondergang. Met name in de wintermaanden met korte dagen kom je vaak pas thuis als het donker is. Als de gordijnen verduisterend zijn dan kun je niet zien of de lichten in huis aan of uit zijn. Maar de hele dag de gordijnen dicht houden is ook niet bedoeling. Met PoweredBlinds verduisterende plisségordijnen kun je de raamdecoratie op ieder moment van de dag laten openen of sluiten, ook als je niet thuis bent. Het betreft namelijk een elektrisch systeem dat je met een afstandsbediening, mobiele app of geheel automatisch kunt laten functioneren. Koppel de plisségordijnen aan een TaHoma Switch en stel het gewenste ‘gedrag’ in. Met een tijdschakelaar bijvoorbeeld of koppel er draadloos een lichtsensor aan. Zo kan niemand van buitenaf zien of je thuis bent of niet, het systeem werkt ook als je op vakantie bent.

Mooie decoratie met veel mogelijkheden

Los van al die technische mogelijkheden mag je uiteraard niet vergeten dat plissegordijnen er ook gewoon heel mooi uitzien. De strakke kenmerken van rolgordijnen worden gecombineerd met een bijzonder motief wat voor een luxueuze uitstraling zorgt. Per ruimte kun je de gewenste mate van lichtinval bepalen. Wellicht wil je in de kamer wel een beetje licht doorlaten en kies je in de slaapkamer voor compleet verduisterend. Als je meerdere PoweredBlinds gordijnen hebt hangen in huis dan is het goed om te weten dat je ze via de afstandsbediening of app centraal kunt bedienen. Je kunt zelfs de koppeling maken met andere smart home apparatuur als je die in huis hebt. Kijk op de website voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *