Met deze stappen maak je een deuropening in je muur

geplaatst in: Verbouwen | 0

Wil je een nieuwe deur in een muur zetten of een bestaande deur groter maken? Dit artikel vertelt je alles over de risico’s en de beste manier om dit te doen. Kijk wat voor jou van toepassing is en volg ons makkelijke stappenplan. Liever iemand inhuren die er verstand van heeft? Dat kan. Schakel dan een expert bij jou in de buurt in. Weten hoe je een deuropening maakt? Hier is een stappenplan van Gewoon Gers. Lees verder!

Bereid je goed voor

Je moet altijd eerst een aantal veiligheidsmaatregelen nemen. Zorg dat de ruimte goed gelucht wordt en draag beschermende kleding zoals een veiligheidsbril, handschoenen en een stofmasker. Omdat er veel stof bij komt kijken, kun je het beste niet alleen aan de slag gaan. Haal ook tegels en ander materiaal van de muur af, inclusief de plinten, zodat je makkelijker kunt werken. Check goed of er geen leidingen of kabels in de muur zitten en zet de elektriciteit uit als dat nodig is. En heel belangrijk: kijk of de muur een dragende functie heeft, want dat beïnvloedt hoe je verder te werk gaat.

Haal alle benodigde materialen en gereedschappen

Om een deuropening te maken, heb je een aantal materialen en gereedschappen nodig. Denk aan schoren of stutten, een betonnen latei of een stalen H-balk, cement, een breekijzer, een beitel, een waterpas en een betonzaag of slijpschijf. En wil je er een deur in plaatsen? Haal dan ook de juiste deur in huis. Je hebt de keuze uit stalen deuren, houten deuren en meer varianten.

Plaats de schoren en/of stutten

Vervolgens ga je de schoren en/of stutten op de juiste plaats te plaatsen. Dit zorgt voor ondersteuning van de bovenliggende vloeren en minimaliseert het risico op instorting tijdens het werk. Tip: plaats een houten plank onder, maar ook boven de stutten om de druk te verdelen. Zo voorkom je dat alle kracht op één plek komt. Dit beschermt je vloer en plafond tegen te veel druk.

Maak de deuropening met de juiste afmetingen

Meet goed uit waar je de deur wilt hebben en teken dit op de muur. Begin met een hamer en beitel een eerste gat te maken. Daarna maak je een horizontale lijn voor de balk die het gaat ondersteunen. Zorg dat de opening breed genoeg is en gebruik een betonzaag of een slijpschijf voor het fijne werk.

Plaats de steunbalk en voltooi de afwerking

Nadat je de opening hebt gemaakt, leg je de betonnen latei of stalen balk netjes waterpas op de steunen. Vul daarna de ruimte rondom de balk op met mortel en laat dit een paar dagen drogen. Haal als laatste de stutten weg en werk de deuropening netjes af. En voilà, klaar is Kees!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *